TIPY NA FILMY A SERIÁLY

utorok 24. januára 2017

Ahojte!
Neviem, ako trávite večery v tomto mrazivom a neprístupnom počasí, ale ja osobne preferujem gauč, deku a dobrý film :-) Zostavila som výber samých dobrých filmov, ktoré ma prekvapili a bola by škoda sa o nejaké tipy s vami nepodeliť. Naozaj stoja za každé pozretie, aj keď to možno nie je vyslovene váš obľúbený žáner, iste vo väčšine z vás zanechajú aspoň z polovice také emócie ako vo mne. Poďme sa nato teda spoločne pozrieť. Na záver vám pridám ešte bonusové tipy na seriály, ktoré som nedávno objavila. 

NOCTURNAL ANIMALS- Nočné zvieratá

"Susan Morrow (Amy Adams) má všechno, po čem vždy toužila, a přesto se ocitla v životní pasti. Kurátorka galerie moderního umění se snaží svou vnitřní prázdnotu zaplňovat vystavováním šokujících exponátů a po nocích bdí v prázdné zlaté kleci v luxusním domě v L. A., ze kterého asi i před ní nápadně často utíká její partner. Rukopis románu Noční zvířata, který napsal její bývalý manžel Edward (Jake Gyllenhaal) by mohl být dokonalým lékem na nespavost. Kdyby nebyl jeho příběh tak zneklidňující... Jeho hlavním hrdinou je Tony (také Jake Gyllenhaal). Spokojený chlap ve středním věku vezme ženu a dospívající dceru na rodinnou dovolenou do Nového Mexika, kterou však přetne náhodné noční setkání s trojicí násilníků na opuštěné texaské dálnici. Tony nemá proti přesile sebemenší šanci a nedokáže tak zabránit únosu svých blízkých. Další den se s pomocí cynického detektiva (Michael Shannon) vydává po stopách zločinců, ale šance na záchranu ženy a dcery je, zdá se, mizivá. Daleko od tohoto dramatu, ve spícím L. A., si čím dál vyděšenější Susan při jeho čtení uvědomuje, že krutý text je paralelou k jejímu vztahu s bývalým mužem. Že je neobvyklou pomstou za to, jak strašně mu kdysi ublížila"

Neskutočne napínavý thriller, psychologická zápletka a výborné výkony, ktoré hlavným postavám priniesli Zlatý Glóbus. Podľa obsahu a žánru ma na prvý pohľad tento film nezaujal, ale akonáhle som ho začala pozerať, nemyslela som na nič iné, myslím, že aj jednu noc som vôbec nespala. Dva rozličné príbehy a predsa je v nich spojitosť. Film má niekoľko dejových línií a to mu pridáva na atraktivite, postupne sa odkrýva celá pravda. Veľmi sa mi páčil aj koniec, ktorý je zlatou bodkou k tomuto vynikajúcemu filmu. 




THE GIRL ON THE TRAIN - Dievča vo vlaku


"Každý den na cestě do práce jezdí Rachel Watson vlakem kolem města Witney. Vlak projíždí kolem jejího starého domu, kde bydlí její exmanžel se svou novou manželkou Annou. O pár domů dál každý den vidí jiný manželský pár. Rachel si postupně tento pár oblíbí a sama pro sebe si je pojmenuje ‚Jess a Jason'. Zdá se, že mají dokonalý život, a Rachel jim zároveň závidí i přeje jejich štěstí. Jednoho dne, když projíždí kolem jejich domu, stane se svědkem něčeho, co od základu změní vše, co si dosud o tomto páru myslela."

Sfilmovaný bestseller sa dostal na plátna kín ešte v roku 2016 a bol z neho okamžite veľký boom. Na film som bola v kine, nakoľko mám aj knihu a môžem ho doporučiť. Je napínavý a plný zvratov. Hlavná postava je alkoholička Rachel, ktorá utápa smútok z rozvodu na dne pohára. Život, ktorý pozoruje a závidí neznámemu manželskému páru, vždy cestou domov vlakom, nie je vôbec taký ružový ako sa na prvý pohľad zdá. A jej bývalý manžel má k rozuzleniu zmiznutia neznámej ženy ako aj k Rachelinej závislosti na alkohole bližšie ako by ste si vôbec mysleli. 


A STREET CAT NAMED BOB 


"Skutečný příběh natočený podle stejnojmenné knihy Jamese Bowena. James (Luke Treadaway) prožil několik let jako bezdomovec, který si na živobytí vydělával hraním na kytaru a zpěvem na ulici. Díky obětavé sociální pracovnici Val (Joanne Froggatt) se mu podařilo získat sociální bydlení, když jednou jeho byt navštívil nečekaný host, přítulný zrzavý kocour. Nejprve se James pokoušel najít jeho původní majitele, postupně ale k sobě oba přilnuli a zůstali spolu. Pro Jamese se Bob stal nepostradatelným přítelem, někým, o koho se mohl starat, někým, kdo mu pomohl překonat drogovou závislost a existenční potíže, a v neposlední řadě skvělým parťákem při jeho hudebních vystoupeních."



Príbeh z reálneho života. Zo života, aký si my možno ani nevieme predstaviť. Príbeh bezdomovca a narkomana Jamesa, ktorému kocúr menom Bob zmení život od základov. Bob mu pomôže prekonať ťažké chvíle, aké zažíva asi každý človek, ktorý denne bojuje o prežitie a snaží sa vyliečiť z drogovej závislosti. Je to skutočný príbeh, dojímavý ale so šťastným koncom. Bob je proste macher, veď sa naňho pozrite :-) Čítala som, že dokonca Bob chodí aj na turné. 

INFERNO 

"Ve snímku Inferno se známý symbololog (opět v podání Toma Hankse) pouští do pátrání po stopách, které souvisí se samotným Dantem. Když se Langdon probouzí se ztrátou paměti v italské nemocnici, spojí své síly se Siennou Brooksovou (Felicity Jones), doktorkou, do které Langdon vkládá naděje, že mu pomůže ztracené vzpomínky znovu získat. Společně se pouští do závodu s časem, který je provede napříč celou Evropou ve snaze zabránit smrtícímu globálnímu spiknutí."

Niečo (nielen) pre fanúšikov Dana Browna. Tentokrát profesor Langdon lúšti hádanku naskrz Alighieriho Peklom, aby zabránil nákaze ľudstva zvlástnym vírusom, ktorý by mal obmedziť plodnosť obyvateľstva a zabrániť tak preľudneniu. Koniec bohužiaľ nekorešpondoval s knihou, čo ma trocha sklamalo. Happy end však u tvorcov filmu zjavne zvíťazil pred pravdou.
Tento diel sa mi však napriek tomu páčil o čosi viac ako predošlé, možno aj preto, že sa čiastočne odohráva v božskej Florencii, ktorá je známa ako kolíska renesancie. Pamätám si, ako som knihu čítala po nociach na phablete, keď som bývala ešte na internáte. Určite si nájde svojich priaznivcov aj film. 



HORE ZA LÁSKOU


"Diane (Virginie Efira) je krásná žena s vysokým pracovním postavením. Pracuje v renomované právnické firmě, má vynikající smysl pro humor a je zkrátka ženou, za kterou se každý chlap otočí. Diane právě prošla nešťastným manželstvím a rozvodem, ale je opět připravena najít muže svých snů. Existuje však něco takového jako náhoda anebo osud? Asi ne! Jednoho večera Diane zazvoní domácí telefon a ona přijme hovor od jistého Alexandra (Jean Dujardin), tajemného muže, který našel její mobil. Alexandr je zdvořilý, šarmantní a vtipný jako i bohatý. Již během telefonního hovoru mezi nimi přeskočí jiskra a téměř okamžitě si dohodnou rande. Diane podlehla kouzlu Alexanderova hlasu a sní o tom, jak asi vypadá ve skutečnosti. Jak už to ale bývá, představy jsou někdy lepší než skutečnost a jejich setkání nedopadne úplně podle Dianiných očekávání."

Ona ja krásna, vysoká a šarmantná právnička, on nemenej šarmantný a vtipný architekt. Má to však len jedinú chybu- je od nej o "trošku" nižší. Čo môže byť zlatšie? Vtipne spracovaná romantická komédia vás nenechá na pochybách, že ak sa chce, na všetko sa dá nájsť riešenie a predsudky či konvencie by nikdy nemali stáť v ceste láske. Francúzske komédie sú iné ako americké, majú šarm, nenútený vtip a nepôsobia silene či trápne. Dobrá oddychovka pre každého!


DIVINES 

"Režisérka a spoluautorka scénáře Houda Benyamina vtělila zkušenost pařížských předměstí do silného, pečlivě vystavěného vyprávění s epickým vyvrcholením. Hlavní postava, dívka Dounia, jejíž rodina žije v romském slumu, sní o bohatství a luxusu. Zhlédne se v Rebecce – místní královně podsvětí. Ta se Dounie ochotně ujme a začne jí zadávat různé úkoly. Souběžně s kriminálním životem se rozvíjí i citový život Dounie: seznamuje se opatrně s tanečníkem Djiguim. Otázkou je, jak Dounia skloubí vznikající vztah se svou gangsterskou kariérou. Postava Dounie je rozkročená mezi dětstvím a dospělostí. Je dravá, zvědavá, ale také nevinná a křehká. Náročný part hlavní hrdinky, která chce předčasně dospět, přidělila režisérka vlastní sestře, a riskantní krok se ukázal jako úspěšný. Film ukazuje zkušenost ghetta a představuje zajímavou galerii silných ženských postav, ale zároveň se dotýká těch nejobecnějších témat, jako jsou přátelství, láska a rodina."

Opäť francúzsky film, tentokrát presne s opačným motívom a zápletkou. Vtipný príbeh dvoch dospievajúcich dievčat na pozadí chudoby, drog a nedostatku. Paríž to nie sú len preplnené prehliadkové móla, ale aj chudobné predmestia, ghettá, kde prežije iba najsilnejší a hlavne nedoriešená otázka migrantov. Niektoré dialógy nemali chybu, aj som sa zasmiala, ale predsa je to prevažne silný príbeh, dosť smutný a ako vraví aj anotácia- s epickým vyvrcholením.

BEFORE THE FLOOD- Je s námi konec?


"National Geographic přináší strhující dokument v režii Fishera Stevense. Ústřední postavou snímku je herec a posel míru při OSN Leonardo DiCaprio, který odkrývá alarmující svědectví o současných problémech spojených s klimatickými změnami a hledá řešení, jak předejít fatálním dopadům na náš budoucí život. V pořadu jsou rozhovory s předními osobnostmi jakými jsou Barack Obama nebo Elon Musk a další."


Veľmi dobre spracovaný dokument, povinne pozrieť pre každého aspoň s minimálnym uvedomením! Leonardo tu nevystupuje ako herec ale skôr ako posol a šíriteľ osvety medzi ľuďmi, nakoľko sa už odmalička angažuje v tejto problematike. Za jeho snahu a roky zbierania materiálov pre tento film si zaslúži uznanie a vďaku. 






ME BEFORE YOU

"Louise ví leccos. Ví, že se jí líbí práce v bistru, a ví, že možná nemiluje svého přítele Patricka. Zato neví nic o klasické hudbě, neví, že přijde o místo, a kdyby tušila, co ji čeká, asi by tomu stejně nevěřila. Will zase po dopravní nehodě ztratil chuť do života. Ví, čím byl kdysi a všechno se mu nyní zdá nepodstatné, a také přesně ví, jak s tím skoncovat. Zato neví, že Lou mu vtrhne do života jako náhlá bouře. A ani jeden z nich neví, že jeden druhého navzájem navždy změní ..."

V zozname som nezabudla ani na extrémnu dávku romantiky a tento film sa oplatí nevynechať a pozrieť až do (smutného ale o to krajšieho) konca. Jemné ženské duše si prídu na svoje a nepoznám ženu, ktorú tento film nedojal k slzám, okrem mňa samozrejme :-) Naozaj pekný príbeh troška excentrickej opatrovateľky a straaaaašne pekného pacienta, ktorý však ale po autonehode nemá najmenšiu chuť žiť. Ku koncu to už nezvládnete a vytiahnete vreckovky....







Miss Peregrine's Home for Peculiar Children


"Díky tajemným stopám, které Jakeovi zanechá jeho milovaný dědeček, a které poodhalují tajemství jiných světů a doby, Jake objeví kouzelné místo, známé jako sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Jeho tajemnost i nebezpečí se začnou prohlubovat, jakmile Jake pozná jeho obyvatele a jejich zvláštní, neuvěřitelné schopnosti, ale i jejich strašlivé nepřátele. Jake nakonec zjistí, že jen jeho vlastní a výjimečná "podivnost" může zachránit jeho nové přátele."

Filmy Tima Burtona sú zárukou kvality, aspoň pre mňa ako milovníka fantasy žánru a pochmúrnych tajomných až miestami creepy bytostí. Prišla som si na svoje, aj keď koniec niektoré pasáže mi do filmu vyslovene neladili a prišli mi naivné a otravné, ako napr. záverečná bitka.. Ako celok hodnotím film pozitívne, je to taká neobyčajná rozprávka pre deti aj dospelých, skrátka fantasy všetkými desiatimi. Určite sa oplatí pozrieť. A Eva Green to je pre mňa pani herečka, vyslovene ako keby sa narodila pre hororový fantasy žáner, kto pozeral Penny Dreadful tak ju určite nemohol prehliadnuť. 


A ako som sľúbila ešte jeden tip na nový seriál, ktorý som nedávno objavila. Vysiela ho Netflix, ale je dostupný online na nete. 

THE OA

"Prairie Johnson (Brit Marling) je mladá žena, která se po 7 letech, kdy byla pohřešovaná, náhle objeví zpět v malém městě, kde vyrůstala. Její tělo je pokryto jizvami a nepoznává ani svoje rodiče. Prairie byla totiž v době svého zmizení slepá. Ačkoli se od ní její rodina i FBI snaží získat informace, kde celou dobu byla a co se vlastně stalo, Prairie se svůj dechberoucí příběh rozhodne vyprávět pouze pěti lidem, které si sama vybrala. Ti se spolu původně ani nepřátelí, ale jak se časem ukáže, rozhodně je nespojuje jen status outsidera."

Seriál, pri ktorom nebudete chápať, je tak absurdný, že sa nebudete vedieť od neho odtrhnúť. Miestami pritiahnuté za vlasy, ale neuberá mu to na kvalite. Skôr introverti sa v tom nájdu, mne sa páčil. Prvá séria má 8 častí, každá trvá 60 minút. Každým dielom sa viac a viac približujete k pointe seriálu a už keď ste celkom blízko, séria končí otáznikom a dáva priestor pre otázky, i tie vo vašej hlave, podporuje tak aj vašu predstavivosť. Verím, že bude aj druhá séria, viacmenej je to už potvrdené. 



...a jeden historický seriál...

VICTORIA


Príbeh. postavený na reálnych historických základoch jednej z najvýznamnejších postáv dejín Británie, opisuje vzťah mladučkej Viktórie a jej bratanca Alberta, ktorý sa neskôr stal jej manželom. Jej vládou započala doba rozmachu pre Anglicko známa aj ako viktoriánska epocha. Okrem romantiky, je tu prítomná i dávka politiky, i keď o hodne menšia. Kto má aspoň malý prehľad z dejín vie, že sa jedná o jednu z mála panovníčok, ktorých manželstvo bolo šťastné a uzavreté z lásky. Pekné dobové drama, krásne kostýmy i hudba, sympatickí herci. 









Majte sa krásne a určite i pozrite aspoň jeden z týchto filmov,
ak nebudete vedieť, po akom večer siahnuť :-)


6 komentárov

  1. Dievča vo vlaku som čítala aj videla a veľmi sa mi páčil aj film aj kniha :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super, až budu zase tápat, co si pustit v neděli večer, tak mám nějakou inspiraci. Až na dívku ve vlaku, tu musím prvně přečíst :D
    My cozy corner

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Sirotčinec mě hrozně zklamal a to Tima Burtona miluji. Naopak Než jsem tě poznala je nádherný film.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja som si zo seriálov obľúbila Shadowhunters a samozrejme, môj milovaný The vampir diaries. Inferno sa chystám pozrieť, kniha bolá úžasná:)

    Giveaway o balíček produktov v hodnote 100€

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ani jeden z tychto filmov som nevidela, takze dakujem za tip :). A ten serial si isto musim pozriet, milujem historicke filmy a serialy:)
    LIFE IN PICTURES BY LU

    OdpovedaťOdstrániť